Арт-терапия при зависимости.

Арт терапия като метод за лечение на зависимости

В съвременния свят хората са постоянно подложени на стреса от упорита работа, проблеми в личния си живот, взаимодействие с обществото. Много рядко остава време за вглеждане във вътрешния ни свят. Някои облекчават стреса чрез четене на книги или активен спорт, а някои използват вещества, които променят съзнанието им. Един от най-ефективните начини за възстановяване на хармонията се счита арт терапията. Тази техника е широко използвана при лечението на алкохолизъм или наркомания и помага на пациента да се разбере по-добре.

Концепцията за арт-терапия

Арт терапията е психотерапевтичен метод, който се ползва за откриване на състоянието на вътрешния свят чрез изкуството.Тя допринасят до подобрение на психическото и емоционалното състояние. Методът е широко и ефективно използван в нашия център за рехабилитация при наркотици и алкохол, за да се върне способността на пациента да се свързва с чувствата си. За първи път методът е описан от Адриано Хил през 1938г. Той забелязва, че изобразителните изкуства помагат на пациентите с туберкулоза по-лесно да преживеят заболяването си.

Най-впечатляващи резултати при прилагане на арт терапия се наблюдават в ситуация на лечение на човек под стрес. Някои изследователи
смятат, че това е един от най-добрите методи за психотерапия, насочен към възстановяване на човек от химическа зависимост. Методи като рисуване,
пеене, танци, моделиране и др. може да се ползват не само в случаи на проблеми, но също така и за профилактика в свободното време. Всеки има нужда от изява. Арт терапията дава възможност на пациента да се запознае с нуждите си, скрити в дълбините на подсъзнанието му.

Как работи арт терапията при зависимите?

Основната разлика между арт терапията и други видове изкуство се крие във факта, че пациента не трябва да се стреми да сътвори добра картина или предмет (перфекционизъм е обща черта за повечето алкохолици и наркомани). Творческият процес трябва да ангажира душата, а не ума. Именно спонтанността при арт терапията позволява на зависимото лице да покаже истинското си „аз“, да изрази истинските си чувства, да се разбере, да се научи да се отворя към хората и да приема себе си такъв какъвто е. Целта на арт терапията е да се отклони вниманието от желанието за постигане на резултати и да се въвлече зависимия в процеса на изразяване на емоциите и чувствата идващи от вътрешния му свят.

Арт терапията допринася за постигане на вътрешна хармония и спокойствие. Породилите се чувства и емоции в творческия процес помагат на наркомана или алкохолика да се освободят от оковите на ненужни и дълбоко подтискани във времето емоционални тежести. Човек, който е запознат със своя вътрешен свят е в състояние да направи преглед на възгледа си за живота и да преоцени своите възможности. Ето защо арт терапията се използва често в рехабилитационни центрове за лечение на пациенти от алкохол или наркомания.

Арт терапия в „Кошер“ 

В терапевтичен център “Кошер” се провеждат редовни сесии с арт терапия.
Този процес може да изглежда като час по изобразително изкуство в училище, но това не е така. Тези сесии се провеждат под формата на игра, в приятна и спокойна атмосфера с неангажираща музика за фон. Дискусията, анализа и обратните връзки след всяко занятие спомагат за откриване на несъвършенствата на характера у пациента. Арт терапията помага да се определят най-доминиращите чувства и да се изяснят отношенията между членовете на групата.

Арт терапията вкарва разведряване в процеса на възстановяване  и спомага за обединението на групата. Сред способите за лечение на пристрастяване, които се използват в нашия център, арт терапията е един от най-популярните методи за пациентите.

още…

Recommended Topics

Popular Tags

алкохол алкохолизъм алкохолик амфетамин арт-терапия билка вино водка възпитание възстановяване деца екстази зависимост зависимости злоупотреба с медикаменти зупотреба интернет компютърни игри кокаин леки наркотици лечение марихуана метадон наркоман наркомания наркотици пико подрастващи помощ превенция пристрастяване психоза психотерапия работохолизъм ракия ремисия родители семейство спайс терапия трудност употреба хазарт хапчета чай