Психотерапия и зависимости

Психотерапията е един от най-успешните методи за лечение на зависимости. Трудно може, помощта оказана от професионалист в началния етап на лечение, да бъде заменена от по-продуктивни методики. Психотерапията е заложена в основата на терапевтичните общности, защото пристрастяването е и психологическо, което поражда силното желание за употреба, отново и отново. За да започне рехабилитация е необходимо да се премине през етап на детоксикация, и след това идва етапа за психологическа помощ при резидентите. Един опитен терапевт, може да помогне на зависим да се отървете от манията си да употребява и да се постигне трайна ремисия.

Ролята на психотерапията за лечение на зависимост

За психотерапията се определени различни роли при лечението от пристрастяване. Основните и цели са:

– Определяне на причините, които са задействали злоупотребата и нейната прогресия;
– Премахването на тежкото наследство от употребата (желанието за употреба);
– дълбочинно изследване за травми от детството, пречещи в настоящето;
– Адаптиране на зависимият към нормите и условията за живот в обществото;
– Мотивация за духовното развитие и самоусъвършенстване във всички сфери на живота.

Видове психотерапия за зависими. 
Индивидуален подход, който се прилага с цел: резидентът да осъзнае и приеме своята зависимост, да се мотивация за започване на процес на възстановяване. Важно е в сесии с психотерапевт, зависимият да бъде максимално откровен, за да се постигне максимален ефект. 
Групова психотерапия, която включва открити разговори между зависими. Терапията е насочена към членовете на групата да бъдат обединени от една обща цел – да прекратят употребата.

geshtalt-terapija-768x371

Опита ни през годините, показва, че успехи в лечението и постигането на по-горе поставените цели, има когато се прилага съвкупност от различни психологически подходи в различните етапи. Взимайки в предвид индивидуалността на всеки резидент, най-добри резултати дават прилагането на Психодрама, Психоанализа, Арт-терапия, Фокус-групи, елементи от Гещалт, семейни констелации и когнитивно-поведенческа психотерапии. В процеса на лечение, резидентът преживява различни ситуации: обида към родители, страхове, недовършени любовни отношения, и т.н. Терапевтът помага на резидента., но това не е достатъчно. Важно е да се работи едновременно и със семейството на зависимия. Те трябва да знаят как да се държат в негово присъствието, за да не се влоши заболяването.

Основни психотерапевтични техники

Има няколко ефективни методи на психотерапия, които се използват в процеса на рехабилитация на наркомани, алкохолици и тези, страдащи от други зависимости:

Арт терапия – изразяване на мисли и чувства чрез различни изображения. В този случай резидента изразява чувствата си, без да вреди на себе си или другите. Терапевтът дава обратна емоционална връзка, която може да регулира поведението на зависимият в бъдеще.

Личностно израстване – работа, насочена към получаване на специфични умения. В процеса на своето развитие в резидентът има силно желание за постигане на нови висоти, оставяйки след себе си следа. В края на програмата човек се отървава от натрапчивата идея да употребява и започва да живее пълноценен живот.

duhovnye-rost-narkomana

Телесно-ориентирана психотерапия– метод, който позволява да се установи връзка между резидента с чувствата му. Да ги улавя и разпознава. Излизайки от стереотипа на употребата: имам вещество, употребявам – добре съм, нямам – зле ми е, живота придобива цвят и човек намира смисъл да се бори.

 
Прилагането на психотерапия в лечение на пристрастяване е ефективно на всеки етап. Много хора се обръщат към специалисти, и след няколко сесия стават наясно с проблема си, и вземат решение да се подложат на рехабилитация.

още…

Recommended Topics

Popular Tags

алкохол алкохолизъм алкохолик амфетамин арт-терапия билка вино водка възпитание възстановяване деца екстази зависимост зависимости злоупотреба с медикаменти зупотреба интернет компютърни игри кокаин леки наркотици лечение марихуана метадон наркоман наркомания наркотици пико подрастващи помощ превенция пристрастяване психоза психотерапия работохолизъм ракия ремисия родители семейство спайс терапия трудност употреба хазарт хапчета чай