Лечение на алкохолизъм в България

Лечение на алкохолизъм в България

images

Алкохолизмът е заболяване, което бавно разрушава всички сфери на човешката дейност. Първоначално пациентът оправдава по всякакъв начин своята употреба или обвинява другите за нея. Не желае да се лекува защото е сигурен, че може да спре да пие по всяко време когато пожелае, без чужда помощ. С годините на употреба тази увереност започва да изчезва. Тогава идва страшното осъзнаване, че точно употребата на алкохол е причината за проблемите на работното място, раздялата с жената, отбягването на контакт с приятелите, постоянната липса на пари и зачестилите скандали със семейството. И това не е най-лошият сценарий. Ако своевременно на се започне лечение, алкохолът ще нанесе загуби и на всички останали сфери, включително и да отнеме живота на употребяващия. Този момент на осъзнаване може да е повратната точка.

Как да започнете лечение?

Преди започване на пълно лечение, на 80% от алкохолно или наркозависимите се налага детоксикация в медицинско специализирано заведение под наблюдението на специалисти.

Детоксикацията е изчистване на организма от натрупаните продукти при разпада на алкохола, основните от които е ацеталдехид. Това е вещество, което разрушава черния дроб и другите органи. В никакъв случай не се препоръчва „детокс“ в домашни условия, тъй като това е свързано с риск за живота!

Този етап включва използването на медикаменти, които облекчават болката и премахват риска от появата на ужасни последствия от абстиненцията като халюцинации и заблуди. Както и се подхранва организма с витамини и тонизиращи вещества.

Защо лечението на алкохолизъм трябва да се проведе в терапевтична общност?

Group therapy session

След преминаването на абстиненцията от алкохола човек постъпва в терапевтична общност. Ползите от постъпването в програма за рехабилитация в защитено жилище са основателни:

1. Откъсване от дома, хора, места и събития. Кръгът от приятели и познати на алкохолика се свива до алкохолици като него.  Често близките са силно емоционално засегнати от проблема и не са способни да предоставят благоприятна атмосфера за възстановяване. Общността е единственият начин да се защитят хората от вредното влияние на другите в началният тежък период на нестабилност.

2. Риска от рецидив се намалява. През първата седмица след спирането на употребата на алкохол може да се изпита еуфория, да се „забравят лошите моменти“ и отново да се повярва в илюзията, че може да се пият 50 грама без последствия. Опитните специалисти в терапевтичната общност могат да уловят тези състояния на резидента и да му помогнат да се върне към реалността.

providing-emotional-support-for-a-loved-one-during-recovery-200x300

3. Професионална помощ. В терапевтичната общност резидента е в интензивна психотерапевтична среда, насочена към отработването на травми от детството и намирането на истинските причини, довели до алкохолизма. Комплексното лечение включва не само работа със зависимия от алкохол, но и с неговите близки.

Малко центрове в България могат да предоставят цялостно лечение на алкохолизъм. В повечето случаи, всяка институция участва в определени етапи на възстановяването. Ние в Общност Кошер предлагаме подкрепа и професионализъм във всички етапи на пълната рехабилитация. След завършването на нашата програма ще знаете как лесно да се справяте без алкохол, да се отървете от манията за консумиране и да бъдете в състояние на свобода от пристрастяването.

още…

Recommended Topics

Popular Tags

алкохол алкохолизъм алкохолик амфетамин арт-терапия билка вино водка възпитание възстановяване деца екстази зависимост зависимости злоупотреба с медикаменти зупотреба интернет компютърни игри кокаин леки наркотици лечение марихуана метадон наркоман наркомания наркотици пико подрастващи помощ превенция пристрастяване психоза психотерапия работохолизъм ракия ремисия родители семейство спайс терапия трудност употреба хазарт хапчета чай