Лечение на алкохолизъм в България

Лечение на алкохолизъм в България

images

Алкохолизмът е заболяване, което бавно разрушава всички сфери на човешката дейност. Първоначално пациентът оправдава по всякакъв начин своята употреба или обвинява другите за нея. Не желае да се лекува защото е сигурен, че може да спре да пие по всяко време когато пожелае, без чужда помощ. С годините на употреба тази увереност започва да изчезва. Тогава идва страшното осъзнаване, че точно употребата на алкохол е причината за проблемите на работното място, раздялата с жената, отбягването на контакт с приятелите, постоянната липса на пари и зачестилите скандали със семейството. И това не е най-лошият сценарий. Ако своевременно на се започне лечение, алкохолът ще нанесе загуби и на всички останали сфери, включително и да отнеме живота на употребяващия. Този момент на осъзнаване може да е повратната точка.

Как да започнете лечение?

Преди започване на пълно лечение, на 80% от алкохолно или наркозависимите се налага детоксикация в медицинско специализирано заведение под наблюдението на специалисти.

Детоксикацията е изчистване на организма от натрупаните продукти при разпада на алкохола, основните от които е ацеталдехид. Това е вещество, което разрушава черния дроб и другите органи. В никакъв случай не се препоръчва „детокс“ в домашни условия, тъй като това е свързано с риск за живота!

Този етап включва използването на медикаменти, които облекчават болката и премахват риска от появата на ужасни последствия от абстиненцията като халюцинации и заблуди. Както и се подхранва организма с витамини и тонизиращи вещества.

Защо лечението на алкохолизъм трябва да се проведе в терапевтична общност?

Group therapy session

След преминаването на абстиненцията от алкохола човек постъпва в терапевтична общност. Ползите от постъпването в програма за рехабилитация в защитено жилище са основателни:

1. Откъсване от дома, хора, места и събития. Кръгът от приятели и познати на алкохолика се свива до алкохолици като него.  Често близките са силно емоционално засегнати от проблема и не са способни да предоставят благоприятна атмосфера за възстановяване. Общността е единственият начин да се защитят хората от вредното влияние на другите в началният тежък период на нестабилност.

2. Риска от рецидив се намалява. През първата седмица след спирането на употребата на алкохол може да се изпита еуфория, да се „забравят лошите моменти“ и отново да се повярва в илюзията, че може да се пият 50 грама без последствия. Опитните специалисти в терапевтичната общност могат да уловят тези състояния на резидента и да му помогнат да се върне към реалността.

providing-emotional-support-for-a-loved-one-during-recovery-200x300

3. Професионална помощ. В терапевтичната общност резидента е в интензивна психотерапевтична среда, насочена към отработването на травми от детството и намирането на истинските причини, довели до алкохолизма. Комплексното лечение включва не само работа със зависимия от алкохол, но и с неговите близки.

Малко центрове в България могат да предоставят цялостно лечение на алкохолизъм. В повечето случаи, всяка институция участва в определени етапи на възстановяването. Ние в Общност Кошер предлагаме подкрепа и професионализъм във всички етапи на пълната рехабилитация. След завършването на нашата програма ще знаете как лесно да се справяте без алкохол, да се отървете от манията за консумиране и да бъдете в състояние на свобода от пристрастяването.