Основни причини за зависимост. Може ли да се избегне трагедията?

Основни причини за зависимост. Може ли да се избегне трагедията?

Наркоманиите и алкохолизма са проблеми на много страни по целия свят, засягащ милиони хора. За съжаление България не е изключение. Използването на психоактивни вещества (ПАВ) като различни антидепресанти, оспокоителни, сънотворни лекарства, хероин, кокаин, алкохол,  марихуана и др. провокират извършване на престъпления и промяна, а в чести случаи и премахване, на духовните принципи ако човек не ги употреби. Какви са основните причини за пристрастяването и защо човек копнее за промяна на съзнанието? Възможно ли е да се предвиди предварително, че някой е в опасност?

Физиологически фактор на пристрастяване

Доказано е, че човешката физиология е една от основните причини за пристрастяването. Съществува така наречената генетична предразположеност. При много наркозависими или алкохолици има родител(ли) зависим(и) и болестта се предава по наследство. Това се изразява във вродени нарушения на мозъчните процеси, които провокират лицето да използват наркотици или алкохол т.е., генетично предадена занижена способност на рецепторите за производство на ендорфини (хормон на щастието ), поради което човек постоянно изпитва неудовлетворение и трудност да понесе и преодолее кризите в живота му. Използването на ПАВ водят човек до потапянето в илюзията за щастие и просперитет. След като приключи действието на наркотика или ПАВ-о се осеща чувство на дълбока депресия. Мозъкът изпраща сигнал на всяка секунда, че най-доброто решение е да се употреби отново. Потокът от мисли се превръща в мания.Справянето с нея е невъзможно.Чувството на болка в трезвеността взима превес в съзнанието на зависимия и той решава да употреби отново. Този модел се превръща в причина за физическата зависимост.

Психологическа причина на пристрастяване

Заболяването зависимост често се нарича „Синдром на замразените болезнени чувства“. Човек, пристрастен към употребата на ПАВ забравя как да се справя с чувствата. Веднага при появата на страх, скука, тревожност или самота психиката се опитва да се освободи от тях. Наркотиците или алкохола се вписват перфектно в тази ситуация като решение. Често като причина за пристрастяване се посочва неправилното възпитание на детето. Често родителите допускат грешката да му забранят да изразява гнева си или да говори за страхове си. Това се случва по на пръв поглед невинен начин:„Ти, вече си голям! Големите деца не се страхуват! Сега не се сърди! Спри! Още един път да съм те чул(а) да мрънкаш и ще те накажа! Да не си посмял(а) да кажаш на някого за разговора ни!“

Такива родителски послания са една от основните причини за употребата при юношите. Детето започва да изпитва срам и вина за собственото си чувство на страх и гняв. Не разполага с никого, пред който да изрази и сподели чувствата си и се опитва да ги „погребе“ в дълбините на съзнанието си. Използвайки наркотици и/или алкохол тийнейджъра чувства огромно облекчение, което го кара да употребява отново. Във връщането на самочувствието и преживяването на травма(и) от детството се изразява помощта на специалистите, работещи в нашите рехабилитационни центрове за лечение на зависимости.

Социална предпоставка на употребата на ПАВ

Възпитание в дисфункционално семейство е причина, водеща до пристрастяване. Основният проблем в този случай е липсата на любов към детето. Това е често срещан проблем сред подрастващите, който ги кара да се опитва да компенсира недостига и с компания от връстници. Постоянните скандали между родители, викове и обвинения принуждават момчето или момичето да напусне дома си в търсене на по-благоприятни условия за съществуване. „Остров на спасението“ обикновено стават тавани и мазета, скрити пейки в парка, където с приятели пият и употребяват наркотици, за да се чувстват по-възрастни и „отмивайки“ болката от незачитането им.

Последните години в България се появиха „дизайнерските“ наркотици. Продукти съдържащи психактивно вещество, което не попада в списъка със забранени от закона субстанции. Продават се под формата на соли за вана, пакетчета чай и всеки може лесно да си ги купи от магазини или поръча по интернет. Това, че са извън обхвата на закона е причината за все по-честото им  използване и зачестилите случаи на психози, лудост и натравяния, сочат доклади на институции занимаващи се с проблеми с зависимости. На употребяващите им е изключително трудно да се откъснат от компанията. Промяната на кръга от приятели е една от стъпките за тези, които са решили да прекратят употребата. В повечето случаи, хората се нуждаят от временна изолация в общности, за да се възстановят и възвърнат здравия разум.

Това са някои основни, но има и много други причини за пристрастяването. Съветваме родителите като основна задача – да отделят време за децата си, да зачитат личностите им и нуждите им, да ги насърчават да се изразяват и да не ги съдят за грешките им. Ако забележат признаци на употреба или злоупотребата с наркотици и/или алкохол да потърсят помощ от професионалисти. Ние от Общност Кошер винаги сме готови да споделим нашият опит в превенцията или лечението на зависимости, както и да предоставим помощ и психологическа подкрепа на близките на зависим.

още…

Recommended Topics

Popular Tags

алкохол алкохолизъм алкохолик амфетамин арт-терапия билка вино водка възпитание възстановяване деца екстази зависимост зависимости злоупотреба с медикаменти зупотреба интернет компютърни игри кокаин леки наркотици лечение марихуана метадон наркоман наркомания наркотици пико подрастващи помощ превенция пристрастяване психоза психотерапия работохолизъм ракия ремисия родители семейство спайс терапия трудност употреба хазарт хапчета чай