5 причини водещи до рецидив, за които близките трябва да знаят.

5 ПРИЧИНИ ВОДЕЩИ ДО РЕЦИДИВ, КОИТО БЛИЗКИТЕ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ

За съжаление, никой не може да даде 100% гаранция на лечение от наркотична или алкохолна зависимост. Често след рехабилитация роднини и близки се опитват да предотвратят поредния срив на зависимия по всякакви начини, само и само синът или дъщеря им да не посегнат отново. Често роднините нямат никаква представа как да се помогне на зависим, не се интересуват от генезиса на проблема, така техните действия може само да влошат и без това нестабилното му състоянието. За да разберат по-добре причините, поради които един зависим прави „срив“ са нужни знания по отношение на самото заболяване зависимост.

Защо се случват рецидиви?

Неадекватното поведение на зависим не бива винаги да бъде свързано с употребата на психоактивни вещества. Ако се допусне грешката да се обвини несправедливо алкохолика или наркомана, че е употребил, то това ражда у него идея за отмъщение и силно недоверие. Това може да го накара да употреби, дори и да не иска. Зависимостта е хитра болест – използва всякакви средсва да прокара идеята да се употреби отново.

Нека да разгледаме някои основни причини за провала на лечението:

1. Човек забравя последствията от употребата. Всеки употребяващ знае какво е да си „на дъното“, усещащ неприятните последици от употребата и търси лечение (спасение), готов на всичко „болката“ да изчезне. След като тялото се изчиства от психоактивните вещества в паметта остават само приятни спомени от действието на наркотика или алкохола. Затова мозъкът оприличава състоянията „чист“ и „на дъното“.

2.Чувството за самота. При лечение от наркомании или алкохолизъм, хората не могат веднага да станат пълноправни членове на обществото и да се насладят на пълноценен живот. Комуникацията със стари приятели (дори и повечето от тях да  не употребяват) е опасно. Върнат ли се в кръга от приятелите (дори и в семейството), в които са били активно употребяващи, възстановяването ще е доста трудно. Малцина вярват, че зависимият е решил да промени живота си и че има бивш зависим. Процеса на изграждане на нова среда, приятели и обкръжение е съпроводен от чувството на самота.

3.Бившите приятели наркомани. Старият социален кръг е много опасен за тези, които отскоро са чисти и трезви. „Приятелите“ лесно подтикват човек, към употреба на алкохол или наркотици. Зависим, който се опитва да „спре“ се чувства неудобно сред употребяващи. Чувства се объркан, от една страна е сред приятели, би трябвало да му е приятно, има желанието да е чист, а от друга не се чувства приет, усеща дискомфорт и напрежение от на пръв поглед отникъде появилите се мисли и желания за употреба. След преминаването на курс на лечение и рехабилитация на пациентите препоръчваме да посещават колкото е възможно по-често групи за подкрепа на зависими, така че те да могат да намерят нови приятели там, които знаят как да живеят чисти и трезвени.

4. Липсата на смисъл в живота. След приключване на лечението, много от пациентите нямат никаква идея как да живеят и какво да правят. Родителите „отрязват пъпната връв“ и насърчават децата си, бързо да си намират работа, да спират да ходят на групи за подкрепа и да насочват вниманието и силите към вършене на „полезни“ неща. Такова послание е честа причина за срив, защото кара зависимия да се чувства безполезен.

5. Проверка на своите сили. Сред употребяващите алкохол и наркотици са разпространени легенди, че е възможно човек да се излекува от пристрастяване и да започне отново да употребява контролирано, както и че могат да стоят в близост до употебяващи и да устоят на изкушението. В действителност, това не е така, такива мисли и действия са високо рискови, подлъгващи и водещи до рецидив. Една доза или питие от обичайното и целия механизъм се отключва отново и след кратък период от време зависимият е отново обратно в зависимостта. Тези, които са преминали лечение и рехабилитация не бива да взимат тази първа доза или питие.

Сривът на зависимия е огромно изпитание за семейството му. Важно е да не се паникьосвате. Най-добре е да се свържете с наши експерти по зависимости и съ-зависимост, за да не се влоши положението. 
Много е ВАЖНО!!! Само с общи усилия в една посока можем да гарантираме, че в зависимия започва ремисия. 

още…

Recommended Topics

Popular Tags

алкохол алкохолизъм алкохолик амфетамин арт-терапия билка вино водка възпитание възстановяване деца екстази зависимост зависимости злоупотреба с медикаменти зупотреба интернет компютърни игри кокаин леки наркотици лечение марихуана метадон наркоман наркомания наркотици пико подрастващи помощ превенция пристрастяване психоза психотерапия работохолизъм ракия ремисия родители семейство спайс терапия трудност употреба хазарт хапчета чай